Johnny Stecchino / Джони клечката за зъби (1991)

Johnny Stecchino / Джони клечката за зъби (1991)
Филми Комедия Криминален Романтичен
102 мин. 7.2 17 397
Sometimes a banana is just a banana!

Johnny Stecchino / Джони клечката за зъби (1991)
Johnny Stecchino / Джони клечката за зъби (1991)
Loading...
Година: 1991
Държава: Италия
Жанр: Комедия, Криминален, Романтичен, Филми
Режисьор: Роберто Бенини
Участват: Роберто Бенини, Николета Браски, Паоло Боначели, Франко Волпи
Времетраене: 102 мин.
IMDB Рейтинг: 7.2 /10 , http://www.imdb.com/title/tt0102164/


Две съдби с едно решение. Двойници със съвършено различен живот се оказват свързани с една жена, от чието решение зависи съдбата и на двамата.
Изключителна актьорска игра на Роберто Бенини едновременно в две роли под негова режисура! Фелини го нарича "гений"!
Роберто Бенини и Лорънс Оливие са единствените актьори в историята на Американската филмова академия, спечелили "Оскар" за главна роля във филми, режисирани от самите тях, съответно за"Хамлет"(1948)  и "Животът е прекрасен"(1997). Бенини е шестият актьор в историята на Академията, спечелил "Оскар" за комедийна роля след: Кларк Гейбъл, Джеймс Стюарт, Лий Марвин, Ричард Драйфус и Джак Никълсън... И първият  актьор, награден с "Оскар" за неанглоезична главна роля  в "Животът е прекрасен"(1997).
Специален "Давид" от журито на Италианските филмови награди "Давид ди Донатело" (1992).
"Сребърна лента" за най-добър актьор на Роберто Бенини и най-добра поддържаща роля на Паоло Боначели от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти (1992).
Добродушен и наивен, Данте е щастлив като шофьор на училищния автобус за умствено изостанали деца. Всяка сутрин с приятеля му  - диабетика Лило - имат традиционна закачка: да открадват по един банан за закуска. Но идва моментът, в който Данте осъзнава, че нещо липсва в живота му. Пътен инцидент го среща с очарователната Мария, която сякаш от първия миг изглежда влюбена в него. И Данте е изключително развълнуван от тази среща. Много скоро той е поканен в луксозната й вила в Палермо, където още по-радушно е посрещнат от съпруга й - гангстера Джони Клечката за зъби. След живота в Ню Йорк, мафиотът Джони се е разкаял  и е предал на полицията всички останали. Сега се укрива в мазето на разкошната си вила, докато Коцамара - капото на мафията - го търси, за да го очисти. В тази опасна история има само едно щастливо съвпадение - Данте и Джони Клечката за зъби си приличат като две капки вода.  Мария и Джони имат перфектен план - да жертват Данте във вендетата на  мафията, а те безгрижно да заминат за Южна Америка. Идеята е прекрасна, но решението е на Мария...
Автор: Златна Романова (www.bnt.bg)