Verano Azul Season 1 / Синьо лято Сезон 1 (1981)

Verano Azul Season 1 / Синьо лято Сезон 1 (1981)
Комедия Драма БГ Аудио Семеен Сериали
19 x 50 мин. 7.8 43 118

Verano Azul Season 1 / Синьо лято Сезон 1 (1981)
Verano Azul Season 1 / Синьо лято Сезон 1 (1981)
Година: 1981
Държава: Испания
Жанр: Сериали, Комедия
Режисьор: Antonio Mercero
Участват: Хуанхо Артеро, Мигел Ховен, Пилар Торес, María Garralón, Хосе Луис Фернандес, Antonio Ferrandis, Кристина Торес, Мигел Анхел Валеро, Мануел Гаярдо, Мануел Техада, Елайза Монтес, Carlos Larrañaga
Времетраене: 19 x 50 мин.
IMDB Рейтинг: 7.8 /10 , http://www.imdb.com/title/tt0077094/


След близо 20 годишно отсъствие, култовият за няколко поколения испански сериал от 1980-те години се завръща в пълния си блясък. След цялостна и акуратна дигитална реставрация на звука и картината, българските зрителите ще могат да се насладят на качество, което се доближава максимално до това на оригинала, произведен от Television Espanola (TVE).

Написаният от Антонио Мерсеро и Хорацио Валкарсел 19-сериен филм разказва приключенията на седем деца - пет момчета и две момичета: Тито, Хави, Панчо, Пираня, Кике, Беа и Деси, както и на двама възрастни - художничката Хулия и моряка Чанкете, които се запознават по време на лятната си ваканция в андалуското курортното градче Нерха. Сериалът разглежда темите за приятелството, безметежността на детството, отношенията с родителите. В Испания, наскоро приела демократична конституция (1978), сериалът открито поставя „деликатни" въпроси като развода, свободата, правото на протест, спекулациите с имоти, околната среда, конфликтите между поколенията. Филмът понякога е критикуван за своята прямост, както и за своята автентичност като употребата на нецензурни и жаргонни изрази, характерни за разговорната реч и възрастта на героите.

При първото си появяване по испанската телевизия през 1981 г. сериалът жъне огромен успех и оттогава насам е гледан от милиони зрители по целия свят. Случките и персонажите във филма оставят значима следа в колективната памет през 80-те години на миналия век.

Сериалът е отличен с наградата TP de Oro за най-добър актьор (Antonio Ferrandis, в ролята на моряка Chanquete).

Един от основните плюсове за българската публика през онези години е, че "Синьо лято" не е обременен с обичайната за времето идеологическа пропаганда. Сериалът е смятан за култов от поколенията, израснали в началото на 80-те години, когато държавната (и тогава единствена) "Българска телевизия" рядко е излъчвала програми, посветени на тийнейджърите. У нас "Синьо лято" и до днес е един от любимите на българската публика и спокойно можем да кажем, че е и един от най-гледаните сериали.

По случай 25-годишния юбилей от заснемането на сериала, през 2006 г. той е изцяло реставриран и ремастеризиран, като са възстановени оригиналните цветове на филма и е подобрен звукът му.


 Ако липсва линк за гледане на някои епизоди значи или още не са излезли или няма БГ превод за тях все още. Ще бъдат добавени, когато са налични.


Сигнализирай за
проблем с филма?
Loading...